Ons verhaal

Wereldlichtjesdag is ontstaan in 1996 in Amerika.  Op Wereldlichtjesdag worden er overal ter wereld kaarsjes aangestoken voor overleden kinderen. Zo gaat in 24 uur een golf van licht over de hele wereld. We doen dat ook in de Hoeksche Waard, tijdens een bijzondere bijeenkomst, ieder jaar op de tweede zondag in december.

Je bent welkom om stil te staan bij het kind dat je mist. Of het nu om een pasgeboren baby of jouw volwassen kind gaat. Of je nu vader, moeder, broer, zus, opa, oma, oom, tante, leerkracht of gewoon een lieve vriend bent. En of je het kind pas heel kort of al tientallen jaren mist.

De pijn van het gemis en het verlies van hoop en dromen blijven hetzelfde en verbinden mensen die elkaar verder misschien niet kennen. Even bewust heel dichtbij halen, troost, herkenning en erkenning vinden bij elkaar.

Tijdens deze bijeenkomst wordt er geluisterd naar muziek, worden de kaarsen voor de overleden kinderen aangestoken en wordt hun naam genoemd. Ook luisteren we naar verhalen van lotgenoten en is er een kindermoment voor de broertjes en zusjes. Na de afsluiting wordt er koffie, thee en limonade geschonken met wat lekkers en is er de gelegenheid om nog met elkaar na te praten.

Crèche

Alle kinderen zijn welkom, maar voor de kleine kinderen is zo’n herdenking wellicht te lang en te moeilijk vandaar dat er ook een crèche is waar de kinderen onder leiding van 2 vrijwilligers kunnen spelen. Er is allerlei speelgoed. Ook is er tijd en ruimte om te knutselen. Er zijn stiften, kleurplaten, stickertjes en er is klei.

Voor het aansteken van de kaarsen nemen de leidsters de kinderen mee naar de herdenking zodat ze daarbij zijn. Ook kunnen ze dan meedoen met het kindermoment.